Szaporodó gondok…?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Akár egy kiskutya, akár egy felnőttkorban befogadott jószág kerül a „családba” egyaránt számíthatunk bizonyos kérdésekre, amelyekkel előbb vagy utóbb, de szembe kell néznünk. Hogyan is kezeljük azt az évente legalább kétszer bekövetkező időszakot, amikor a fajfenntartási ösztön minden más szabályt felülír és mindennapjaink rendje felborul?

Kanok addigi kezességüket feladva, gyakran csavargásra adják a fejüket és csak napok múlva térnek haza. Kinézve a kertünkben tartott, jól őrzöttnek vélt szukára meglepődve tapasztaljuk, hogy nagyon lelkes játszótársat szedett össze magának egy jó kiállású kan személyében. Kutyánk sebekkel tarkítva, lesoványodva tér meg éjszakai kiruccanásairól. Így telik el egy jó hét, és amikor visszatérne minden a régi kerékvágásba új problémákkal szembesülünk.

A szukáknál a felmerülő kérdés ezek után, hogy vajon vemhesültek-e (a válasz egyébként szinte kivétel nélkül megadható látatlanban: IGEN), míg a kanok esetében még akár napokig húzódó fegyelmezetlenséggel küszködünk (nem egyszer agresszivitással), a harcok során szerzett sebek ellátása külön gond és emellett még a prosztataproblémákból eredő vizelési, ürítési nehézségek is jelentkezhetnek. De vajon így kell ennek történnie? Nincs lehetőség a problémák megelőzésére vagy kezelésére? Van esetleg alternatívája az ivartalanításnak?

Az állatoknak szánt készítmények fejlesztése hasonlóan öles léptekkel halad akár a mi gyógyszereinké, ennek köszönhetően megnyugtató és biztos megoldások állnak rendelkezésünkre, hogy fenti gondjainkat orvosolják. Megéri átnéznünk a lehetőségeket.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”422″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Ha Ön egy szuka gazdája – megelőző stratégiák

Az első vaskereskedésben már átszámolta, hogy mennyi is lenne, de meglepődve tapasztalja, hogy a második és a harmadik cégtől vásárolva sem jönne ki olcsóbban. Mármint az a 3 méter magas, tetővel fedett kennel, ami elegendő lehet a szomszéd rendkívül atlétikus kanjának próbálkozásaival szemben. Sajnos a szukánk segítségére nem számíthatunk, sőt mintha némi cinkosság villanna a tekintetében miközben már a harmadik alkalommal javítjuk a kerítést.

Ugyanakkor a szomszéd gazda együtt érez velünk. Már Ő is nehezen bírja, hogy kutyája naponta morogja meg, felszántja a kertet, hogy ki- vagy átjusson a kerítésen, és idegbajközeli állapotban van a család az állandó nyüszítés hatására. Mit tesz ilyenkor a bimbózó románcot ferde szemmel néző gazda? Telefonos segítséget kér. No nem egy új kvízműsor témája lenne mindez, a telefon az állatorvosnál csörög. Megnyugodva halljuk, hogy a leányzónál még lehetséges a folyamat felfüggesztése a vérzés első jeleivel egy időben. Egyébként még jobb lett volna ha néhány héttel hamarabb már gondolunk a megelőzésre. Az egyetlen forgalomban lévő, jól működő fogamzásgátló készítmény szedésének köszönhetően egy ivarzás kimarad kutyánk életéből. Ha erre a megoldásra vágyunk érdemes időben jelentkeznünk az állatorvosnál.

Mi történjen viszont akkor, ha már megtörtént a baj és reggel arra ocsúdunk, hogy tüzelő szukánk nagy egyetértésben osztozik a kutyaházon az egyik utcagyőztessel. Nagy létszámú és bizonyosan életrevaló alom gazdáivá válhatnánk, de valahogy nem lelkesít bennünket ez a kilátás. Néhány éve már van forgalomban olyan termék is mely ebben az esetben segítségünkre siet. A párzást követő 45 napon belül alkalmazható az injekciós készítmény, amely a magzatok felszívódását, késői esetben elvetélését eredményezi. Mindez nem azt jelenti, hogy nyugodtan várjunk a vemhesség kétharmadáig. Minél hamarabb keressük fel az állatorvost, hogy a szuka számára a legkisebb terhet jelentse a beavatkozás. Figyelem! Az injekciók adása után bekövetkező párzások termékenyek lehetnek! Emiatt javasolt a tüzelés befejeztével alkalmazni a kezelést.

(Érdekes információ: ugyanez a szer alkalmazható méhgyulladás esetén a műtét nélküli terápiában, mivel elősegíti a méh tisztulását. Idősebb szukáink esetében fokozott vízivás és vizelés, fáradékonyság, a hastérfogat növekedése és legjellemzőbben az ivarzástól függetlenül jelentkező, hüvelyből ürülő váladék mely felhívja a figyelmünket a méhgyulladásra. )

Ha Ön egy kan gazdája – megelőző stratégiák

Meglepő, kutyánk már három napja nem fordult meg odahaza, ellenben a boltba menet látjuk amint erősen megviselt állapotban könyörög kerítésen keresztül egy szuka kegyeiért. Próbálunk úgy tenni, mintha nem is a miénk lenne, egyébként meg kicsit szánjuk a „lányos”ház tulajdonosát. Kutyánk ugyanis csak egy a kapu körül sündörgő falka tagjai közt. Hazafelé menet azért csak elgondolkodunk: nem volna valami megoldás, hogy ez ne ismétlődjön évente legalább kétszer?

Nem olyan régen jelent meg a piacon egy forradalmian új termék, amely segítségével mintegy szimulálhatjuk a herélés utáni állapotot. Egy speciális implantátumot helyeznek be a kutya bőre alá, a lapockák közé, amely a testtömegtől függően 6 hónap – egy évre felfüggeszti a herék működését. Mindez műtét, altatás, vágás nélkül egy vastag tűn keresztül bejuttatva megoldható. Alkalmazása után 4-6 hét alatt alakul ki a teljes hatás. Ha később úgy döntünk, hogy mégis ettől a kantól lenne szükségünk egy alomnyi kölyökre, aggodalomra semmi ok, a hatás elmúltával teljes értékű fedezőkan válik kutyánkból.

Persze felmerül a kérdés, vajon milyen mellékhatása lesz egy ilyen gyógyszernek. Nagy gondokat nem okoz, a beadás helyén duzzanat jelentkezhet, az emlők kis mértékben megnagyobbodhatnak. További mellékhatás lehet a kedvesebb, barátságosabb viselkedés, a csökkent agresszivitás. (FONTOS: Utóbbi csak akkor csökken az implantátum hatására, ha a hím nemi hormon által kiváltott jelenségről van szó és nem pedig az egyedre jellemző viselkedési hiba.)

Ha kutyánk már az 5. éven túl van előfordul, hogy a tüzelési időszak közepére-végére vizelet- és székletürítési nehézségeket mutat és érzékenyen reagál a hátsó testfele erősebb érintésére, esetleg ha a has alatt támasztva emelnénk meg – odakap. Ilyen esetekben gondoljunk arra, hogy kutyánk vélhetőleg prosztata-bántalmaktól szenved. Ennek az elváltozásnak a tünetei sokszor láthatóak számunkra, a probléma mégsem tudatosul bennünk. Viszont az ivarzási időszakra jellemző stimulált állapotnak köszönhetően a korábbi visszafogott tünetek felerősödnek. Már 5 éves kor felett, a nem ivartalanított kanok közel 80 százalékánál tapintható a prosztata megnagyobbodása, vizeletürítésük nehezített vagy/és vizelettartási nehézségek (inkontinencia) is társulnak a tünetekhez. (Ez a kettő nem mond ellent egymásnak, nem egyszer ugyanannál az állatnál egymás után jelentkeznek különböző testhelyzetektől függően.) Székletürítésük nehézkesebbé válik, gyakran erőlködnek, érzékeny a has alsó hátulsó része, esetleg a fájdalmasság a hátsó lábak merev sántikálásban is jelentkezik. Tenyészállatoknál a termékenyítőképesség csökken egyrészt a fájdalom libidócsökkentő hatásának, másrészt a sperma-minőség romlásának eredményeképp. Ráadásul a probléma újra és újra fellángol, az idő előrehaladtával súlyosbodik.

Ilyen esetekben megoldás egy olyan gyógyszer, amely kifejezetten a prosztatára hat, és ott függeszti fel a hím nemi hormon hatását. Tablettás készítményről van szó, amely csak 7 napig adandó (naponta egy tabletta az adag), és a kúra megkezdése után két héttel állatorvosunk örömmel tudatja, hogy alig felére csökkent a prosztata mérete. A készítmény az egy hetes alkalmazást követően minimum 6 hónapra, de gyakorta akár egy évre is megóvja a prosztatát az újabb elváltozásoktól.

Szóval ilyen egyszerűen megoldódnak a gondjaink?

Igen, de csak akkor, ha alaposan végiggondoljuk az állatok tartása révén felmerülő kérdéseket és időben lépünk. Szukáknál és kanoknál egyaránt, az ivarzási időszak előtt hónapokkal, keressük fel állatorvosunkat, kérjünk tanácsot. Fogamzást gátló készítmény alkalmazásával akadályozzuk meg a vemhesség létrejöttét (szukánál tablettás alkalmazás, kanoknál implantátum), ha mégis megtörtént a baj minél előbb éljünk a kíméletes vetéltetés lehetőségével. Emellett figyeljük a kutyáink által közvetített apró jeleket. Vegyük észre időben a méhgyulladásra utaló tüneteket szukáknál és a prosztatamegnagyobbodás jeleit a kanoknál, kezeltessük az elváltozásokat. Fentiek betartásával kutyáink élete kiegyensúlyozottabbá válik, felelősséggel dönthetünk a szaporulat tekintetében és a szaporodásbiológia kutyás vonatkozásai nem a gondjainkat szaporítják.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]